torek, 01. november 2011

Samo v smrti življenje


Zadnji žarki

"Kakor v Zemljemorju velja: Samo v smrti življenjetako v mojem svetu velja: samo zaradi smrti je življenje vredno živeti."

"Svet fantazije pripada mojstrom besede, ne magom duhovne fantazije, svečenikom. Obljube posmrtnega življenja so ukradena fantazija, ki ruši ravnovesje sveta."

Misli z oktobrskega simpozija Fantazijska literatura in motiv zmaja, na katerem je bilo v ljubljanski Trubarjevi hiši literature, na temo Zemljemorja Ursule K. Le Guin (in ob njem), med drugim rečeno:

"Če so zmaji sanje, če zmaji živijo magijo, če sta zmaj in zmajski jezik Eno, in če morata biti svetova zmajev in ljudi strogo ločena, potem se iz Drugega vetra – sklepnega dela Sage o Zemljemorju, za potrebe svojega sveta in svojega časa od Zemljemorja naučim: zmaji so svet fantazije, svet fantazije živi svoje življenje, fantazija in jezik sta Eno. Obljube posmrtnega življenja so ukradena fantazija, ki ruši ravnovesje sveta. Kakor v Zemljemorju velja: Samo v smrti življenje, tako v mojem svetu velja: samo zaradi smrti je življenje vredno živeti. Svet fantazije pripada mojstrom besede, ne magom duhovne fantazije, svečenikom. Kdaj se v Zemljemorju zgodi osvoboditev od zablod, ki so porušile ravnovesje, razklale svet? V času, ko imajo Notranji otoki, kot ugiba Tenar, »kralja namesto arhimaga, ker je bolje tako kot obratno« (Tehanu, str. 158), in ko je v Kargovskih deželah Thol, oče princese Seserakh, vrgel z oblasti Boga-kralja in združil Vzhodno otočje – čeprav gospodar vojne, tudi on posveten vladar. Mar to ne pomeni, da je samo v sekularni državi mogoče preprečiti zlorabo magije, svet rešiti zablod o posmrtnem življenju, fantazijo prepustiti fantaziji?"

Kdo bi zares cenil življenje, če ne bi bilo smrti?

Ni komentarjev: