četrtek, 28. januar 2010

Korenine. In tango.



Vsakdo ima korenine. In to ne samo ene. Pa naj jih pozna ali ne; naj jih prizna ali ne; naj mu jih razkrijejo ali (nekatere) prikrijejo.

Vse, kar je živo, ima korenine. Na primer tango.

Nekaj da slutiti že ime. Najpopolnejši ameriški razlagalni slovar, Webster's Third International, navaja, da je ime sorodno ibibijski besedi tamgu, ki pomeni ples. Več avtorjev (npr. Piero Scaruffi) navaja, da izvira od imena tan-go, ki so ga v Urugvaju in Argentini dali bobnom afriških sužnjev.

Slutnjo potrdi leksikon z definicijo: "Tango (šp.), afro-kreolski družabni ples v 2/4 taktu, ki se je razvil iz kubanske habanere; imenujejo ga tudi argentinski tango. Po izvoru je posnemovalni bojni in živalski ritualni ples. Tango je slikovit, zelo senzualen in napeto kontroliran ples z velikim številom korakov in figur. Značilni so križni koraki z upognjenimi koleni ter napeti postanki sredi gibanja. Okoli leta 1910 je prišel v Evropo in doživel veliko popularnost; leta 192o so ga uvrstili med tekmovalne latinsko-ameriške plese." (iz malega leksikona CZ Ples, 1989)

Več pove zgodovina. O samem začetku to, da se je okoli leta 1883 pojavila tango habanera.Ta je imela dvojne korenine: habanero in tango andaluz ali tango flamenco. Druga vrsta tedanjega tanga je bila milonga (korenine: guajira flamenca), ki so jo plesali (gauči) na podeželju Argentine. Tango habanera je konec 19. stoletja zamrl. Z današnjim argentinskim tangom ima malo ali nič skupnega, je pa njegov direktni predhodnik. Sicer pa so kratke zgodovine tanga tako na tujih spletnih straneh (npr. tule) kakor na domačih (npr. tule).

Kratke zodovine tanga med koreninami današnjega argentinskega tanga morda premalokrat omenjajo candombe. O njem Bruno E. Romero: "Upogibanje kolen pri tangu je povezano s plesom candombe, ki so ga plesali afriški črnci, živeči v Buenos Airesu. Moški plesalci candombeja so svojo plesno veščino dokazovali s tem, da so plesali z upognjenimi koleni, tako pri hitrih osnovnih korakih (corridas) kakor pri obratih."

Kadar zaslišite igrati Tango negro, bodite pozorni. Kadar pri tem vidite na plesišču ali odru dobre tangerje, uživajte. Čeprav so pravi sladokusci za candombe tango redki.

Bonus: kurioziteta.

Južna Amerika konec 19. stoletja plesalcem sveta ni dala samo tanga. Dala mu je tudi maxixe (izg.: ma'šiši), ki se še redkeje omenja. O njem Encyclopedia Britannica (1986) piše: "Družabni ples, ki se je razvil v Braziliji okoli leta 1870 in v letih pred prvo svetovno vojno obnorel svet. V njem so se zlili elementi habanere, polke in podeželskegga afro-brazilskega plesa. Plesni pari so ga plesali v standardni plesni drži.Njegov del so bile pogosto improvizirane figure. Bil je soroden tangu (včasih so mu rekli tango maxixe) in je predhodnik sambe kot družabnega plesa."

Danes gojijo maxixe folklorne skupine, redkeje ga je videti na plesišču ali plesnem odru.

Ni komentarjev: