sreda, 25. maj 2011

Nekoč in potem



Dan mladosti. Dan, na katerega smo nekoč peli Lepo je v naši domovini biti mlad … Nekoč pred tem ni bilo tako. Potem je bilo. Potem se je marsikaj spremenilo …

Tisti nekoč, o katerem pripoveduje pretresljivi Nekoč Morrisa Gleitzmana se je zgodil … nekoč davno? Ne tako zelo davno. Ne tako zelo daleč. In žal se, ne tako zelo daleč in le malce drugače, še vedno dogaja.

Zato pretresljivi Nekoč ni le zgodba o tem, kar se je nekoč zgodilo. Je tudi aktualen in si tudi zato zasluži dober odziv. Vse kaže, da ga ima. Opazili so ga in priporočajo ga dobri poznavalci mladinske književnosti. Opazili so ga mladi bralci: v moji domači knjižnici že sprašujejo, ali bo izšlo tudi njegovo nadaljevanje. Bo. Prevod Potem je že v tisku! In ker sta to prva dva dela trilogije, ni dvoma, da pride kmalu na vrsto še tretji del, Zdaj, saj je izvirnik že izšel.

Zgodbe o otrocih, ki jih poosebljata Feliks in Zelda, ne smejo nikoli utoniti v pozabo. Tako kot ne sme spomin na ljudi, kakršen je bil Janusz Korczak, po katerem je Gleitzman oblikoval lik zobozdravnika Barnija.

Ni komentarjev: