petek, 27. september 2013

Svoboda misli in pogum

 
foto © Dale Robbins

Danes in jutri bo v Madisonu, Wisconsin, 36. letna konvencija organizacije ameriških svobodomislecev Freedom From Religion Fundation FFRF (Fundacije za osvobojenost od religije). Na njej bo (poleg drugih priznanj posameznikom, ki se javno borijo za svobodo misli) prvič podeljena nagrada Richard and Beverly Hermsen Student Activist Award (v znesku 5000 $) in sicer dvajsetletnemu študentu aktivistu Zacku Kopplinu za njegov boj za razveljavitev zakona države Louisiana, ki omogoča javno financiranje zasebnih šol, v katerih poučujejo kreacionizem. 

Zack Kopplin je začel akcijo proti temu nazadnjaškemu zakonu, ki promovira kreacionizem. Odmevna akcija je vzbudila pozornost ne le v Louisiani, temveč v vseh zveznih državah ZDA, podprlo jo je 43 Nobelovih nagrajencev, njegovo peticijo je že do pomladi podpisalo 70.000 ljudi. Prepričal je vse svetnike mestnega sveta New Orleansa, da so glasovali za razveljavitev omenjenega zakona. 

V javnem pismu z dne 28. januarja 2013 je Zack Kopplin pozval predsednika Obamo, naj se zavzame za financiranje znanosti in tako omogoči "Drugi veliki skok za človeštvo" (po prvem, ki ga je s podporo raziskovanju vesolja omogočil predsednik Kennedy). Opozoril ga je, da brez znanstvenega napredka ne bo mogoče rešiti okoljskih in drugih problemov, ki jih poznamo že danes, a jih nekateri politiki vztrajno zanikajo in tako mladi generaciji jemljejo prihodnost. O temi, ki ga je pripeljala med slavljence danes začete 36. konvencije FFRF, je v pismu predsedniku med drugim zapisal, da kar 60 odstotkov ameriških učiteljev biologije ne poučuje pravilno razvojnega nauka, dodatnih 13 odstotkov pa jih priznava, da poučujejo kreacionizem. 

Ni komentarjev: