petek, 13. februar 2015

Drugi veter


Danes se je 
– v družbi Sneguljčice in Kurenta – 
uspešno predstavil javnosti še zadnji,
šesti del Sage o Zemljemorju Ursule K. Le Guin.  

Danes šesti praznik za nekatere, jutri za druge …

Drugi veter prinaša odgovore na vprašanja in zastavlja nova. Odgovore na nekatera prepušča bralčevi domišljiji – na primer o usodi kralja Lebannena in kargovske princese Seserakh. Je sklep celotne sage in s poglobitvijo tem prejšnjih petih delov vabi k njihovemu ponovnemu branju. Svet zemljemorskih zmajev, s katerimi na koncu ljudje dosežejo spravo in skupaj z njimi povrnejo svetu ravnovesje, vedno znova vabi k razmišljanju. Navsezadnje že zato, ker ni mogoče pozabiti Tehanu (nekdaj zlorabljene deklice Therru) in Orm Irian (nekdaj neukrotljive vedoželjne Zverce), kakor tudi ne skrivnostne starke iz Kemaya, ki je pela:
                                               Zahodno od samega zahoda, 
                                               onkraj zadnje meje kopna, 
                                               moj rod tam pleše
                                               v drugem vetru.

2 komentarja:

Tina Arh pravi ...

Vrhunec cele sage - čudovita, otožna, presunljiva, vse to je Drugi veter. Hvala za resnično čaroben prevod. Izvirnik sem prebrala večkrat, a sem ga še vedno nestrpno pričakovala in izpolnil je vse moje upe. Poetičnega in dramatičnega jezik Le Guinove najbrž ni lahko prenesti v slovenščino.

zardéas pravi ...

Hvala za ljubeznive besede, pa čeprav šele 210 dni pozneje – potem ko sem nekaj časa plul na drugem DRUGEM VETRU. Verjamem, da jih je Tina Arh zapisala iz srca, saj sta v srcu njenega imena skriti imeni Tenar in Arha. Na svidenje v vesoljih Ursule le Guin!