četrtek, 27. november 2008

Ne moreš prižgati sveče, ne da bi priklical senco.

To light a candle is to cast a shadow.
(Ursula K. Le Guin, Čarovnik iz Zemljemorja)

Koliko pisateljem fantazijske literature je uspelo to, kar je Ursuli Le Guin z dvema trilogijama sage o Zemljemorju? Štirideset let po izidu je A Wizard of Earthsea (1968, Čarovnik iz Zemljemorja, MK, 2005) še vedno priljubljen in iskan, stalno v tisku, v središču pozornosti na srečanjih z bralci, ko pisateljica bere iz njega in iz novejših knjig (letos iz Lavinie). Le malokomu je to uspelo!

Med avtorji sodobne fantasy literature seveda takoj pride na misel J.R.R. Tolkien – z njim so jo mnogokrat in v marsičem primerjali. V nekem trenutku stvarjenja sta njuna svetova, povsem naključno, celo našla skupno točko: njen Éa, njegov Eä. In njegov Gandalf je dal ime Gandalf Grand Master Award, s katero je Svetovna zveza piscev znanstvene fantastike njo že leta 1978 nagradila za življenjski prispevek k fantastični literaturi.

Bravo, Ursula! Nemara bi bil danes, tu in zdaj, le malokdo pripravljen pritrditi izjavi Nicholasa Lezarda, literarnega kritika britanskega The Guardiana: "Rowling can type, but Le Guin can write." Sodbe so lahko različne, a bomo videli, kako bo Harry Potter prenesel breme štirih desetletij …

Ni komentarjev: